Mesteróra Beaglebone Cape fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban az ipar igénye egyre jelentősebb a különböző kiber fizikai rendszerekre. Gondoljunk csak az Ipar 4.0 vagy az Dolgok internetének víziójára. Ezek a rendszerek azonban több nehézséggel is küzdenek. Ezek egyike az óraszinkronizáció; ezekben az elosztott rendszerekben általában szükség van rendszerszintű időbélyegzésre, de gyakran felmerül az igény az egyidejű mintavételezés és a szinkronizált beavatkozás biztosítására is. Ezek azonban csak és kizárólag a rendszerkomponensek óráinak a szinkronizálásával érhetők el.

Sajnos a hagyományos megoldások, mint például a Network Time Protocol (NTP), nem nyújtanak sem elégséges pontosságot, sem elégséges üzembiztonságot. Ezért új módszerek kidolgozására volt szükség. Így született meg az IEEE 1588 szabványban lefektetett Precision Time Protocol (PTP), mely 1 mikroszekundum alatti pontossággal képes egy TCP/IP alapú hálózat elemeit szinkronizálni. Ezért tehát fontos e technológia egyetemi kutatása és tanítása, de egy PTP hálózathoz szükség van egy mesterórára mely ára igen magas. Ezért szükséges egy alacsony költségű PTP mesteróra kifejlesztése, mely képes a globális időhöz szinkronizálni magát.

A szakdolgozat keretein belül feladatom így az volt, hogy elkészítsem a NyÁK terveket egy ilyen PTP mesterórához, mely egy BeagleBone Black egykártyás számítógépre kell, hogy épüljön. Ezt meg is tettem és egy mérőrendszert is készítettem mely GNSS vevőket tud összehasonlítani. Ez utóbbiról az idei TDK dolgozatomban is beszámoltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.