Mesterséges hasnyálmirigy szabályozását elősegítő felhasználói felület és inzulinpumpa fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Levente
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A cukorbetegség az egész világon elterjedt, sok embert érintő betegség. A WHO adatai szerint jelenleg a hetedik leggyakoribb elhalálozási ok a diabetes és következményei a világon. Adataik szerint 2012-ben 387 millió cukorbeteg ember él bolygónkon és ez a szám rohamosan nő, a becslések szerint 2025-re elérheti a 500 milliót, ami az akkori populáció körülbelül 7 %-a. Ez a riasztó számérték mind a kutatókat mind a civil szférát arra ösztönzi, hogy ezt a kérdéskört kiemelten kezeljék és kutassák. Ezen belül is a cukorbetegség kialakulásának okai, az inzulin hormon hatásmechanizmusa, a diabetesben szenvedők kezelése és ellátása, a betegség esetleges visszafordításának vagy gyógyításának lehetőségei jelentenek kiemelt témát.

A betegek kezelésének egyik legkényelmesebb és az egészséges állapothoz leginkább hasonló módon működő technikai eszköz az inzulinpumpa. Ez lehetővé teszi a páciensnek cukorbetegsége kényelmes menedzselését a lehető legkevesebb orvosi beavatkozással.

A dolgozat első felében a cukorbetegség elméleti hátterét, fajtáit, kezelésének lehetőségeit jártam körbe. Bemutattam a piacon fellelhető inzulinpumpákat, működésük elméleti és gyakorlati hátterét.

Két fejezetben taglaltam egy szabályozó tervezését elősegítő felhasználói felület leírását, amelyet a jövőben mesterséges hasnyálmirigy témakörben kívánunk alkalmazni, valamint ehhez közvetve kapcsolódó identifikációs eljárás problémáinak megvizsgálását. Szintén két fejezetben ismertettem egy inzulinpumpa hardverének és mechanikai elemeinek tervezését és gyártását, amelyet saját fejlesztésű szabályozási algoritmusaink valós hardver környezetbeni vizsgálataira szeretnénk felhasználni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.