Mesterséges intelligencia alapú egészségügyi döntéstámogató rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Strausz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az egészségügyi ellátó rendszer informatikai támogatottsága folyamatosan fejlődik, azonban még ma is legfőképp statikus adatkezelő rendszerek és ezekre épülő kereső struktúrájú programok terjedtek el. A mesterséges intelligencia úttörése ebben a szektorban is új lehetőségeket nyit meg. A képfeldolgozókon, kategorizáló és besoroló rendszereken túl az orvosi diagnosztikai folyamat is tárgya lett ilyen irányú fejlesztéseknek. Ezen alkalmazások elterjedése nagyban segítheti a praktizáló orvosok mindennapi munkáját.

Az egészségügyi rendszer fejlesztésére kiírt fizikoterápia tematikájú kutatás-fejlesztési pályázat keretében egy tudásmodell alapú orvosi döntéstámogató rendszert fejlesztettem, ami hivatott a diagnosztikai folyamat javítására. A projektben két szakértői rendszer került megvalósításra. Az első modell a mozgásszervi megbetegedésekkel küzdők számára a diagnosztikai folyamat, valamint a kezelő orvos kiválasztásának támogatására és rehabilitáció nyomon követésére. A második megoldás a testképzavaros embereknek támogatást nyújtó szakértői rendszer, amely az állapot felmérés után segít a megfelelő kozmetikai kezelés kiválasztásában.

Munkám során megterveztem és elkészítettem egy tudásmodellt. A modellben a két tárgyterület szakmai tudását gépi feldolgozás számára is érthető formára hoztam. Elkészítettem egy alkalmazást, amely tudásmodellt interaktív dialógusként képes felhasználni és a modellben definiált kérdések alapján begyűjti a felhasználóktól a szükséges információkat, majd elkészíti az előzetes diagnózisokat. A dialógus alkalmazáshoz egyéb kiegészítő funkciókat terveztem, hogy a projektben leírt teljes munkafolyamat támogatható legyen. Végül a funkciók felhasználókhoz való eljuttatásához felhasználói felületet valósítottam meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.