Mesterséges mátrixok előállítása és mechanikai vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Molnár Kristóf
SE Egészségügyi mérnök MSc

Kutatásom során a Semmelweis Egyetem Nanokémiai Kutatócsoportjával együttműködve készítettem mesterséges mátrixokat, amelyeket később sérvek műtéti kezelésében sérvhálóként szeretnének használni. Sérv akkor alakul ki, amikor egy testüreget, mint például a hasüreget körülölelő izomréteg megszakad (köhögés, baleset, nehéz tárgyak emelése, szülés stb. következtében) és a belek a sérvkapun keresztül kitüremkednek. Ilyen esetben a sérvhálók a sérv során felszakadt hashártyát és hasizmot hivatottak megerősíteni addig, amíg a regenerációjuk végbe nem megy. A sérvhálókat többnyire varratokkal rögzítik a célterületre, így a teherbírásban nem csak a hálók, hanem a varratok és a háló együttese vesz részt. Ezek együttesének vizsgálatára azonban még nincs olyan módszer, amely a műtéti körülményeket modellezve teszi lehetővé az újonnan fejlesztet sérvhálók vizsgálatát.

A kutatás célja a kutatócsoport által fejlesztett sérvhálók anyagának, illetve a háló és varrat rendszerének megismerése a mechanikai teljesítményük szempontjából. Ehhez megfelelő számú minta elkészítése, valamint a vizsgálati módszerek kidolgozása szükséges szakirodalmi feldolgozás alapján.

A sérvhálókat sikeresen legyártottam és tartósítottam, hogy azok releváns eredményeket adjanak a tesztelések során. Dr. Kiss Zoltán (BME Polimertechnika Tanszék) segítségével három módszert dolgoztunk ki a mechanikai tulajdonságok megismeréséhez: varratos golyós repesztő vizsgálat, amely esetén a hálót trambulinszerűen bevarrjuk egy hengerbe és egy golyót nyomunk át a mintára merőlegesen; hagyományos piskóta próbatest szakítás; uniaxiális varratos háló szakítás, ahol a hálót két befogott lap közé rögzítjük varrótűkkel és így szakítjuk. Az előbbi mérésekhez a szükséges eszközöket megterveztem, legyártottam és elvégeztem a próbaméréseket. Méréseim alapján az uniaxiális varratos szakítás nem megbízható és rosszul reprodukálható eredményeket mutatott, míg a varratos golyós repesztés igen jól reprodukálható eredményeket adott a próba latex gumik esetén és a legyártott hálók esetén is.

A továbbiakban nagyobb minta mennyiség esetén fogom vizsgálni a varratos golyós repesztés esetén a minta geometriai paramétereinek és a varratok mennyiségének hatását a terhelhetőségre. Ezen kívül a sebészeti gyakorlatban használt sérvhálók vizsgálatát is tervezem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.