Metaadatok kezelése adattárházakban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelen dolgozatomban rövid történeti áttekintés után az adattárház technológia alapvető fogalmait szeretném bemutatni: miben térnek el a kisebb adatbázisoktól, hogyan épül fel egy adattárház rendszer, milyen főbb részei vannak.

Ezután az adattárház működését leíró meta adatok témakörét járom körbe, milyen meta adatokra van szükségünk az adattárház rendszer folyamatainak megértéséhez.

Negyedik fejezetben egy konkrét példán keresztül bemutatom, hogyan épül fel a Teradata adattárház platform, hogyan vannak benne megvalósítva az egyes régebbi ETL folyamatok.

Ötödik fejezetben bemutatom a saját munkámat, amely a meglévő adatbetöltő folyamatok forráskódjából nyeri ki a folyamatok működését dokumentáló, eddig hiányzó meta adatokat.

Hatodik fejezetben pedig az így kapott meta adatok könnyen áttekinthető grafikus formában megjelenítésére fejlesztett eszközeimet mutatom be, melyekkel szemléletesen ábrázolhatjuk az adatbetöltő folyamatok egymástól való függéseit, megkönnyítve ezek üzemeltetését illetve továbbfejlesztését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.