Metamodellező keretrendszer .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szoftverfejlesztés története során gyakran felmerülő igény volt, hogy a fejlesztők és a megrendelők közötti kommunikációs szakadékot elfedjük, illetve csökkentsük. Ennek egyik megvalósítási módja lehet az ügyfél számára könnyen érthető modellek készítése egy, az adott szakterülethez kapcsolódó metamodellező rendszerben.

Ezekkel a rendszerekkel kapcsolatos gyakori probléma, hogy a jobb tervek ellenére a modellező nyelv megtanulása és a modell elkészítése kidobott időnek tűnik a projekt szempontjából. Éppen ezért gyakran ezek a rendszerek, a későbbi fejlesztés meggyorsítása érdekében a végleges rendszer egy részletét legenerálják a fejlesztőknek.

Diplomatervem egy ilyen kódgeneráló keretrendszer megtervezése és implementálása. Az általam tervezett rendszer objektum orientált szoftverrendszerek tervezésekor segíti a szoftverfejlesztő mérnökök munkáját, azáltal hogy az OO rendszereknél általában problémát okozó többszörös öröklődést, illetve kétirányú asszociáció-követést támogató osztálykönyvtárat generál.

Egy ilyen keretrendszert viszont nehéz – ha nem lehetetlen – úgy megírni, hogy az minden projekt számára tökéletesen megfeleljen, ezért a keretrendszer komponenseinek tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy azok egymástól a lehető leginkább függetlenek legyenek, így minden esetben az adott projektre lehet szabni azok pontos működését, adott esetben felhasználva a keretrendszer alap implementációját, vagy annak részleteit.

Jelen dokumentum a metamodellezés és kódgenerálás alapjainak, illetve a keretrendszer terveinek bemutatásán túl tartalmazza a keretrendszer egy implementációjának dokumentálását is, amelynek tényleges működését és használhatóságát a tanszéki SOAL nyelv által használt metamodell generálása bizonyítja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.