Metrika gyűjtés, vizualizáció és értesítési rendszer megvalósítása dinamikus és heterogén infrastruktúra környezetben szabványos technológiákkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szatmári Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjaink sikeres informatikai rendszerei folyamatosan bővülnek és egyre komplexebbé válnak. Egy alkalmazás felhasználóinak elégedettségét alapvetően meghatározza az újonnan bemutatott funkciók száma és azok minősége. A monolit rendszereken a folyamatos fejlesztések fenntartása egyre bonyolultabbnak bizonyul és az alkalmazás fejlesztői számára napról-napra nehezebbé válik. Hagyományos módszereket alkalmazva lehetetlen tartani az ütemet a konkurens megoldásokkal. A sok, kis, jól behatárolható feladatkörű szolgáltatásokra épülő, azaz microservice architecture-t követő fejlesztési metodológia az előbb említett problémára hatékony megoldást ígér. Ugyanakkor más, új feladatokat rejt, amelyeket legtöbbször az alkalmazás üzemeltetői látnak el.

Üzemeltetői feladatunkat akkor tudjuk hatékonyan ellátni, ha a megnövekedett számú szolgáltatásokból álló alkalmazásunk működését megértjük, átlátjuk és autonóm működését támogatjuk. Ezekhez olyan a hagyományostól eltérő szemléletmódra és megoldásokra van szükségünk, amelyek tipikusan ilyen, komplex környezetek monitoringját biztosítják.

A szakdolgozatom részeként egy olyan rendszert fogok implementálni, mely jó kiindulási alapot adhat dinamikusan növekvő alkalmazásokban a microservice architektúra kialakítására. A rendszer tervezésekor kiemelt szempontként tartottam számon, hogy az alkalmazás könnyen bővíthető legyen és az egyes egységek ne csak önmagukban működjenek jól, hanem egy valódi rendszert alkossanak. A rendszert terheléses tesztnek vetettem alá és azt vártam el tőle, hogy automatikusan skálázódjon, erről értesítse az illetékeseket, minden eseményt rögzítsen és tálaljon az alkalmazást üzemeltetők számára jól érthető formátumban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.