Metro 4 energia diszpécseri rendszerének vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balázs Gergely György
Villamos Energetika Tanszék

Jelen diplomamunka az új 4-es metróvonalon telepítésre kerülő Energiadiszpécser rendszer (EDI) részletes bemutatásával és a telepítés során felmerült kérdésekkel foglalkozik.

Ahhoz, hogy a rendszert érdemben megismerjük, a dolgozat első részében ismertetésre kerülnek a felügyeletbe kapcsolt berendezések. Röviden szó esik a 10kV-os betápláló és az állomási elosztó kapcsolóberendezésekről, a vontatási és segédüzemi transzformátorokról. Emellett tömören bemutatom a 0,8kV-os hálózat és elosztó berendezései. Ehhez kapcsolódóan az egyenirányító berendezés és az érintésvédelmi készülék. Továbbá a rendszer részét képezik a segédüzemi cellasorok (váltakozó és egyenáramúak egyaránt), illetve a kóboráram figyelő rendszer.

Részletesen leírásra kerül az áramellátási rendszer üzemének adatforgalma, melynek során mélyrehatóan szemléltetem a rendszer egyes komponenseinek, és moduljainak működését. Az itt megjelenített vezérlési koncepció megmutatja az energia diszpécser rendszer hierarchikus felépítését.

A dolgozat második felében az energiadiszpécser rendszer működésének aprólékos ismertetése történik. Ezen részben láthatjuk hogy pontosan mi az EDI feladata, és hogyan működik a folyamatos vonal ellenőrzés. Mindemellett a rendszer telepítésének egy része, és ennek a konkrét telepítési folyamat során felmerült kérdések megválaszolása is terítékre kerül.

Az EDI legfelsőbb szintje a BKV Zrt. Energiadiszpécseri központjában található, melyet egy SCADA rendszer foglal magába. Erről és az említett központról egy rövid betekintést nyújt az adott fejezet.

Ahogy a dolgozatomban is megjelenik, egy modern, 21. századi ipari hálózat körvonalazódik ki előttünk. A megvalósított elemek jól tükrözik, hogy egy előremutató, fejlett technológia kerül alkalmazásra a 4-es metró vonalán.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.