Mevilágító egység tervezése környezeti körülményeket szimuláló napelemvizsgáló berendezéshez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Plesz Balázs
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A 21. században egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a megújuló energiaforrások használatára, így a napelemekére is. Minden gyártó igyekszik minél magasabbra tenni a mércét, minél hatékonyabb és olcsóbb cellák fejlesztését és gyártását tűzték ki célul. Megjelentek a hagyományos szilícium napelemeken kívül egyéb technológiára épülő, például organikus, szerves napelemek. Ezek eltérő struktúrájuk miatt nem úgy viselkedhetnek egyes környezeti fényviszonyok esetén, mint a hagyományos szilícium monokristály társaik. Emiatt szükségessé válhat összetettebb, komplex vizsgálati eljárások kidolgozása, fejlesztése.

Munkám során egy, a hagyományos mérésektől eltérő módszer kidolgozását tűztem ki célul. Ehhez - az eddig használt technológiáktól eltérő módon - a kültéri fények pontosabb szimulációját lehetővé tévő, direkt és indirekt megvilágítás együttes alkalmazásának lehetőségét vizsgáltam.

A szükséges fényintenzitások meghatározása mellett szükség volt megfelelő indirekt fényforrás kiválasztására. Ehhez nagyteljesítményű, nagy fényerejű fehér LED-eket választottam, amiket egy integráló gömbbe helyezve egyenletes, diffúz fényeloszlást kaptam.

Először egy kisebb egységet terveztem, egy speciális MCPCB panel formájában. A panelt a nagy disszipáció miatt vízhűtéssel kellett megfelelő hőmérséklet-tartományban tartani. Ezen elvégzett mérések és termikus szimulációk alapján pontosítottam a terveket, és megterveztem a végleges panelt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.