Microgridek fogyasztóinak vezérlése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Az Európai Unió klíma-és energiacsomagjai energiahatékony, magas szintű ellátásbiztonsággal és nagy megújuló aránnyal rendelkező villamosenergia-rendszer kialakítását tűzték ki célul. Ezt a célt segíti az intelligens villamosenergia-rendszer, vagyis az okos hálózat (Smart Grid) létrehozása, amely a már létező rendszert ellátja egy automatizált informatikai háttérrel és kiegészíti olyan elemekkel, melyek elősegítik a hatékonyabb és gazdaságosabb üzemelést, javítják a megbízhatósági mutatókat és megkönnyítik a megújuló termelők integrációját.

A jövő okos hálózatának szerves részét képezik a mikrogridek, amelyek virtuálisan vagy fizikálisan szigetüzemre képes „kis hálózatok”. Céljuk, hogy a helyi termelés és helyi fogyasztás elvét megvalósítsák. Egy ilyen kis hálózatban sok decentralizált megújuló és konvencionális termelő egység található, amelyek koordinálása nem kis feladat. A változó tarifák és az ingadozó megújuló termelők gazdaságos kihasználásának elősegítéséhez, a szolgáltatásminőségi követelmények teljesítéséhez is hozzátud járulni fogyasztói vezérlés.

Dolgozatomban bemutatom a mikrogridek felépítését és a fogyasztói vezérlés megvalósíthatóságát az okos hálózat adta lehetőségeken keresztül. Egy tipikus háztartási fogyasztókból álló rendszer fogyasztói berendezésinek vezérlésbe való bevonhatóságát vizsgálom, majd irányelveket adok egy optimális ütemező algoritmus felépítéshez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.