Microgridek fogyasztóinak vezérlése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Az Európai Unió legfontosabb célkitűzései között szerepel a környezet védelme és a fenntartható energiaellátás, ezért különböző gazdasági ösztönzőkkel és határozatokkal segítik elő a megújuló energiaforrások elterjedését. Ezeknek az egységeknek a hálózatba integrálása komoly probléma, amit a mikrogridek hivatottak megoldani. A mikrogridek a jövő villamosenergia-hálózat előfutárai, amik segítségével javulhat az energiafelhasználás hatékonysága és csökkenthető az átviteli hálózat terhelése. Ráadásul a hálózat szempontjából egy különálló szabályozható egységet alkotnak, aminek hatására növelik a rendszer stabilitását és megbízhatóságát.

A fenntartható energiaellátást célozzák meg az intelligens eszközök is. Egy intelligens készülékekkel felszerelt háztartás fogyasztása jelentős mértékben szabályozható az emberek komfortérzetének csökkenése nélkül. Ezzel megfelelő alapot teremtenek a fogyasztó oldali befolyásolásnak. A jövő villamosenergia-rendszerében a megújuló erőforrások előretörésével már sokkal nehezebb feladatot fog jelenteni a termelt és felhasznált energia egyensúlyának fenntartása, ezért a felhasználóknak is részt kell venniük a hálózat stabil működésének biztosításában.

Szakdolgozatomban a mikrogridek mellett bemutatom az energia egyensúlyának biztosítására szolgáló megoldásokat, külön kitérve a fogyasztás szabályozásba való bevonására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.