Microservice architektúra fejlesztésének és tesztelésének támogatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szatmári Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban komoly gondot okoz, hogy hogyan lehet hatékonyan elosztott, jó rendelkezésre állású, könnyen skálázható alkalmazást építeni. Sok architektúrális megközelítés van, amit alapul véve hatékonyan tervezhetjük meg a rendszerünket, és könnyen elkészíthetjük az alkalmazásunkat. Egy ilyen architektúrális megközelítés a mikroszolgáltatásokon alapuló architektúra, amivel apró részletekre bontva a feladatot, könnyen kezünkben tarthatjuk az elosztott alkalmazásunkat.

A mikroszolgáltatásokra épülő architekrúra (microservices), egy olyan architektúrális fejlesztési módszertan, ami a programot alkotóelemeire szedi, és minden funkcionalitást teljesen különálló egységként kezel. Egy ilyen alkalmazás fejlesztése közben oda kell figyelni az összes szolgáltatással való együttműködésre, a visszamenőleges kompatibilitásra, és meg kell tartani az alkotóelemek kapcsolatának a konzisztenciáját. Ennek a fenntartása egy nehéz feladat, amit kézileg szinte lehetetlen hosszú távon fenntartani.

A diplomamunka keretében az volt a feladatom, hogy megismerjem az architektúra lényegét és működését, illetve kiderítsem, hogy milyen eszközökkel tudom automatizálás segítségével támogatni a fejlesztés, és működtetés folyamatát.

A diplomamunka célkitűzése, hogy egy olyan mikroszolgáltatásokra épülő alkalmazást készítsek, amellyel be tudom mutatni az architektúra előnyeit, végig tudom vezetni rajta a tesztelés folyamatát, tudom automatizálni a tesztelését, és működtetését, és betekintést tudok adni az architektúrához használatos technológiákba.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.