Microsoft Robotics Studio alkalmazása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Összefoglaló

Szakdolgozatom célja egy a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenye által támasztott elvárásoknak megfelelő autonóm robot vezérlőalgoritmusainak megtervezése és ezek szoftveres implementálása volt.

Elsőként megismerkedtem a verseny szabályaival. Ezek alapján definiáltam a robottól a verseny során elvárt működést, majd meghatároztam a robot verseny utáni felhasználási lehetőségeit. Ezek alapján meghatároztam a robottal szembeni hardverkövetelményeket és megterveztem a fő vezérlő algoritmust.

Felmértem a készen kapott hardware lehetőségeit, korlátait, és meghatároztam a szükséges módosításokat, illetve bővítéseket. Röviden összefoglaltam milyen fizikai felépítéssel, hardverrel rendelkezik a végleges robot.

Ezután megismerkedtem a Robotics Studio kínálta lehetőségekkel. A visual programing szolgáltatását használva nekiláttam a szenzoradatok feldolgozásával és az alapvető mozgásokkal kapcsolatos programoknak.

Mivel a Robotics Studio nem alkalmas arra, hogy a benne írt programot tetszőleges mikrokontrollerre töltsük, így a programok fejlesztését vele párhuzamosan Java nyelven is megkezdtem.

Elsőként kiépítettem az Alix alaplap és a mikrokontroller közötti kommunikációt, majd megalkottam az alapvető irányító algoritmusokat. Ezután az Alix és egy távoli gép közötti hálózati kommunikációt valósítottam meg, végül a magasabb szintű vezérlést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.