Microsoft Windows 10 vállalati környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Microsoft Windows márkanév még annak is ismerősen cseng, aki nem jártas az informatikában. Az operációs rendszer 31 éves történelme során rengeteget változott, népszerűsége ugyan hullámzott, azonban ma kétségtelenül mind az otthoni, mind az irodai informatikai környezet kihagyhatatlan részévé vált, sok piaci szegmensben valódi vetélytárs nélkül.

A redmondi cég 2015 nyarán kiadta a szoftver legújabb verzióját, a Windows 10-et. Az operációs rendszer több tekintetben megújult, mind az általa nyújtott funkciók és szolgáltatások, mind az őt érintő változtatások és támogatás terén.

Szakdolgozatom célja az új operációs rendszer és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások újdonságainak áttekintése az üzleti környezetben történő felhasználás szempontjából. Ennek során sorra veszem az új funkciókat, valamint a felhasználói felületet és a rendszer használatát érintő változásokat, többek között hogy mit takar az Univerzális Windows Platform (UWP) és hogyan segíti elő ugyanazon rendszer használatát többféle eszközön, legyen az asztali számítógép, notebook, okostelefon, táblagép, játékkonzol vagy okos televízió.

Szó lesz továbbá Microsoft új frissítési koncepciójáról, a Windows-as-a-Service szolgáltatásról is, azaz hogy miért nem tervez a Microsoft új Windowst piacra dobni a Windows 10 után. A frissítések felügyeletét vállalati környezetben különböző eszközök segítik, ezeket is igyekszem bemutatni.

Manapság egyre népszerűbbek az okos mobilkészülékek illetve ezek használata vállalati környezetben. Ennek kapcsán szó lesz a Microsoft Mobile Device Management megoldásairól és azok használhatóságáról Windows 10 esetén.

Emellett a két legnépszerűbb korábbi kliens Windows-rendszer, az irodai munkaállomások nagy részén futó Windows 7 és 8.1 rendszerek 10-re frissítésének különböző módszereit is bemutatom, a helyi frissítéstől a Microsoft Deployment Toolkit segédprogram segítségével végrehajtott tömeges felfejlesztésig.

A dolgozat végén pedig elkészítek egy tesztkörnyezetet a leírt funkciók kipróbálására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.