Microsoft Word beépülő modul fejlesztése .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkra a Microsoft Word szinte egyeduralkodóvá vált a szövegszerkesztők piacán, és ez által számos alkalmazási területen nélkülözhetetlen eszközzé vált, irodai és otthoni környezetben egyaránt. A Microsoft állítása szerint az irodai szoftver csomagja világszerte több mint 750 millió felhasználóval rendelkezik, így könnyen állíthatjuk, hogy a Word szinte mindenütt jelen van. Mindezek mellet a .NET keretrendszer korlátlan lehetőségeket biztosít a szövegszerkesztő bővítésére és feladatok programozott automatizálására.

A szakdolgozat témája egy olyan a Microsoft Wordbe beépülő modulokból álló csomag, melynek létrehozásakor azt a célt tűztem ki magam elé, hogy olyan problémák megoldásához nyújtson praktikus eszközöket, amelyekkel a Word dokumentumok szerkesztése során én is rendszeresen találkoztam. A csomag egyik fő komponense egy széleskörű funkcionalitással rendelkező forráskód formázó modul, amely többek között tartalmaz egy testre szabható és bővíthető szintaxis színezőt és egy programkód tördelő modult is. Ezekkel az eszközökkel a Word dokumentumokban lévő - akár formázás és tördelés nélküli - forráskód részletek pár kattintással igényes, nyomdakész állapotba hozhatóak, egységesíthetőek, megspórolva ezzel jelentés mennyiségű munkát programozással kapcsolatos segédletek, útmutatók vagy publikációk készítésekor. A csomag másik nagyobb komponense szintén hasznos segítséget nyújthat az ilyen jellegű dokumentumok szerkesztéséhez: tájékoztatást tud adni a felhasználónak a dokumentumban található internetes hivatkozások elérhetőségéről, egy pillanat alatt megtalálva az elavult linkeket egy alaposan felkészített URL detektáló algoritmus segítségével. A csomag ezek mellett még számos apróbb funkciót tartalmaz az eddigiek kiegészítéséhez.

Az elkészült modul csomag C# nyelven íródott a .NET keretrendszerre épülve, különös hasznát véve a reguláris kifejezés könyvtárának, amely minden modulban fontos szerepet játszik. A modulok integrációja a Microsoft Wordbe a VSTO 4.0-val valósult meg a Word objektum modelljét felhasználva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.