Microsoft Word beépülő modul készítése LaTeX matematikai környezet támogatásához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban fontos szerepet játszanak a szövegszerkesztő programok. Számos alkalmazási területen vannak jelen, például: irodai, otthoni, kiadói környezetben. A hétköznapi életben leginkább a Microsoft Word terjedt el, míg a publikációk megírására többnyire LaTeX kiadványszerkesztőt használnak. A maga nemében mindkét szerkesztő széles felhasználói körben alkalmazott, hiszen különálló funkcionalitással rendelkeznek. Előnyös lenne a LaTeX legendás egyenletszerkesztő modulját átemelni a Word kiváló dokumentumszerkesztő környezetébe. Szakdolgozatomban ennek megvalósítását tűztem ki célul.

A fejlesztett alkalmazás képes LaTeX formátumú egyenletek Word objektummodellben történő natív megjelenítésére. Továbbá ugyanezt a műveltet el tudja végezni a másik irányba is, azaz Word Equation-ből LaTeX kódot készíteni. Mindemellett a konverzió eredményének megjelenítését a felhasználó szabadon konfigurálhatja. Egyenleteken kívül a legtöbb matematikai és tudományos formulák kezelésére képes. A beépülő modul nyelvezete igazodik a Word beállított nyelvéhez. A fordítani kívánt szimbólumok listája és a megvalósított nyelvek a programtól függetlenül bővíthetők.

A fejlesztést megelőzően megismertem a Microsoft Word belső felépítését és az MS Equation struktúráját. Ezen kívül szükség volt a LaTeX formátumú egyenletek átfogó tanulmányozására. A megvalósításhoz a kiajánlott Microsoft API-kat, a fordításhoz ANTLR elemzőt használtam. A megfelelő kutatómunka és tervezés után az implementáció és a kész modul tesztelése következett. Az eredmény egy hatékony és gyors fordító program lett, melynek kezelőfelülete a Word Ribbon egy saját fülén található.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.