Mikrocsatornás hűtőeszközök vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Takács Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Kivonat Az integrált áramköri (IC) technológia hajnala óta az egységnyi felületre integrálható elektronikus eszközök száma és a disszipáció rohamosan növekszik. Bár az egyes elemek által disszipált hő csökken a mérettel, ennek elszállítása az IC-kben komoly technológia kihívást jelent és korlátozza a számítási kapacitás növekedését.

Kivonat Az egyik legígéretesebb megoldást a mikrocsatornás hűtőeszközök jelentik. A fő gondolatuk az, hogy a hűtőközeget közel juttassuk a hő keletkezésének helyéhez, ezért a csatornák arra a szilícium chipre kerülnek, amin az IC is található. Mivel a hűtőközeg tömegárama korlátozott, az előnyös csatornageometriák készítése kritikus a hűtés hatékonyságának növelése érdekében.

Kivonat Ebben a munkában a hőjelenségek elméleti áttekintése után bemutatásra kerülnek analitikus, numerikus és kísérleti eredmények egy megvalósított eszközről; ezen kívül foglalkozom egy jelenleg gyártásban levő eszköz numerikus karakterizációjával. Megvizsgálom a turbulencia és egyéb termikus tagok hatását a hőellenállásra. Ezután megvizsgálom a csatornamintázatok hőellenállásra gyakorolt hatását egy egyszerűbb, egycsatornás rendszeren, és foglalkozunk a felhasznált anyagok megváltoztatásának hatásával is. Megvizsgálom a mikrocsatornás hűtőeszközök gyakorlati alkalmazásának körülményeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.