Mikrofluidikai diszk tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sántha Hunor
Elektronikai Technológia Tanszék

Diplomatervem célkitűzése egy centrifugális mikrofluidikai diszk és a diszket működtető berendezés tervezése és megvalósítása. A diszk egy fotometriai mérésre visszavezetve vérkémiai paraméter meghatározására használható. A diszken kialakított struktúra képes elvégezni a mintakezelést: a diszk megfelelő tartályába teljes vért töltve képes centrifugálással szérumot szeparálni. Az így leválasztott szérumot a reagenshez adva lezajlik egy reakció, amely az oldat abszorpciójának változásával jár. Az abszorpcióváltozást monokromatikus fénnyel történő megvilágítás során fototranzisztorral mérhetjük.

Munkám során irodalomkutatást végeztem a jelenleg elérhető, kereskedelmi forgalomban lévő centrifugális mikrofluidikai berendezések működésével, tulajdonságaival kapcsolatban. Tanulmányoztam a különböző stuktúrák (szelepek, csatornák) működését és jellegzetességeit. Elemeztem a struktúrák előállítására használható technológiákat, illetve a célnak megfelelő anyagokat.

Saját munkámban PMMA lemezből CO2 lézer segítségével, szubsztraktív megmunkálással alakítottam ki a struktúrákat. Az irodalomkutatás során megvizsgáltam ezen anyageltávolítási mód sajátosságait, amelyek alapján felületkezelési eljárást választottam hozzá. Összehasonlítottam a megmunkált diszk nedveskémiai maratás előtti és utáni felületi érdességét.

Egy CD-meghajtó átalakításával létrehoztam egy szabályozható fordulatszámú berendezést, amely alkalmas a diszk fordulatszám-protokoll szerinti forgatására. A szabályozást Arduino Mega platformon valósítottam meg.

Elkészítettem egy fotometriai mérésre alkalmas összeállítást egy közel monokromatikus fényű LED-ből és fototranzisztorból.

Megvizsgáltam a folyadék mozgását a diszken az előre meghatározott fordulatszám-protokoll során.

Az eredményeket összegeztem, majd javaslatot tettem további fejlesztési lehetőségekre, a berendezés lehetséges módosításaira, javításaira.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.