Mikrohullámú csatolórendszerek tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gyimóthy Szabolcs
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Kivonat

Napjaink vezetéknélküli összeköttetéseivel szemben támasztott követelmények egyre nagyobb kihívást jelentenek a mikrohullámú tervezők számára. Az átviteli kapacitás és a megbízhatóság növelésének természetes igénye arra készteti a fejlesztőket, hogy az antennákhoz kapcsolódó passzív eszközöket pontosabban modellezzék, viselkedésüket alaposabban megismerjék.

A diplomatervben egy kör keresztmetszetű tápvonalbemenettel rendelkező antenna és egy téglalap keresztmetszetű csatoló közti illesztőszakasz tervezését mutatjuk be. Ismertetjük az illesztőszakasz geometriáját, felépítjük a végeselemes modellt, majd megvizsgáljuk a számított eredmények numerikus stabilitását.

A modellezési kérdések tisztázása után meghatározzuk az optimális elrendezést, amelyet az illesztőszakasz önállóan optimalizált komponenseinek egymáshoz csatlakoztatásával – és a kölcsönhatások figyelembe vételével – kapunk. Toleranciavizsgálat segítségével becslést adunk a gyártási pontatlanságokból eredő nem optimális geometriák esetén adódó elektromágneses viselkedésre.

A számítási eredményeket méréssel ellenőrizzük. A részegységek mérésén kívül a teljes csatolórendszer – azaz a csatoló alaptest és a hozzá kapcsolódó illesztőkomponensek – típusellenőrzését is elvégezzük.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.