Mikrohullámú ferrites anyagok mérése

OData támogatás
Konzulens:
Fehér Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A cirkulátorok a kétirányú kommunikáció irány szerinti szétválasztásának elengedhetetlen kellékei. Működési tartománya és paramétereinek jósága a felhasznált anyagok anyagparamétereitől függenek. Ezen anyagjellemzők mérése a mai napig komoly feladat elé állítja a mérnököket.

A diplomatervem célja ennek a feladatnak az egyszerűsítése volt. A diplomaterv keretén belül megismerkedtem a különböző anyagparaméter vizsgálati módszerekkel, melyek közül a cirkulátorok működése szempontjából fontos anyag­jellemzők mérései közül választottam egyet-egyet komplex permittivitás mérésre és mág­neses rezonancia vonalszélesség mérésére. A választásom az üregperturbációs technikára és az elektron spin rezonancia mérésre esett. A választásomat az a cél vezérelte, hogy a két mérés csaknem azonos eszközökkel elvégezhető legyen. A mérés legfontosabb részének, a mikrohullámú üregnek, azonosnak kellett lennie, hiszen a mérés frekvenciatartományát meghatározza és ezen mérések ugyanazon sávban történnek.

A diplomaterv keretén belül ennek az üregrezonátornak a megtervezése és gyártása megtörtént és a prototípus sikeresnek mondható, hiszen a permittivitás mérésekhez, ahogy a mintákon elvégzett mérések is igazolják, alkalmasnak bizonyult az üreg. A rezonanciaszélesség mérésére csupán a minta helyét megváltoztatva átalakítható a mérés, mivel a tervezés során ügyeltem a két mérés által támasztott követelmények kielégítésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.