Mikrohullámú keverés módszereinek és átviteli tulajdonságainak a vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berceli Tibor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A mikrohullámú frekvenciasávot napjainkban széleskörűen használjuk a legkülönfélébb célokra, gondoljunk például a GPS navigációra, a mobiltelefonos kommunikációra, műholdas adássugárzásra vagy egy meteorológiai radarra.

A mikrohullámú keverő minden adó- vagy vevőegység elengedhetetlen része. Adóoldalon a keverő ülteti a modulált jelet a vivőfrekvenciára, vevőoldalon pedig lekeveri a jelet egy olyan középfrekvenciára, melyre egyszerűbb szűrőt és erősítőt tervezni.

A dolgozat célja egy választott típusú, tranzisztoros keverő és a hozzá tartozó szűrő áramkörök megtervezése, mikroszalagvonalas struktúrán való megépítése, bemérése és az eredmények értékelése.

Szakdolgozatomban ismertetem a keverés jelenségét és a mikrohullámú keverés megvalósításának módszereit. A keverők tulajdonságainak bemutatása mellett összefoglalom az áramkör tervezéséhez szükséges ismereteket. Az áramkört az AWR Microwave Office program segítségével terveztem meg. A dolgozatban dokumentálom a tervezés lépéseit, majd bemutatom és értékelem a keverőn végzett mérések eredményeit.

Egy adó és vevő üzemmódban is használható topológiát választottam, mindkét üzemmódban mértem a konverziós veszteséget, a linearitási tartomány határát és az izolációkat. Vivők frekvenciakonverziója mellett modulált jelek (QPSK, 16-QAM) átvitelét is megvizsgáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.