Mikrohullámú keverő tervezése Radio over Fiber vevőhöz

OData támogatás
Konzulens:
Cseh Tamás
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A vezetéknélküli távközlés fejlődésével a vezetéknélküli szolgáltatások kapacitásigénye jelentősen megnőtt. A felhasználók száma megsokszorozódott, miközben a rendelkezésre álló frekvenciatartomány véges. A probléma áthidalásához nagyobb vivőfrekvenciák és kisebb cellaméret használata jelent megoldást. A kisebb cellaméretű rendszerek esetén a szükséges bázisállomások száma is több lenne, ami a rendszer költségének növekedését okozza, a nagyobb vivőfrekvenciák miatt a bázisállomások, valamint a mobil egységek lennének drágábbak.

A Radio over Fiber a kisebb cellaméretből eredő problémákat küszöböli ki. A RoF rendszerekben a bázisállomások felépítése jelentősen leegyszerűsödik, mivel a drága eszközöket igénylő jelfeldolgozást egy központi egység végzi, ami több, a bázisállomás funkcióját betöltő antennás egység között osztja szét az információt.

A megnövekedett vivőfrekvenciák miatt a RoF központi egységében mikrohullámú keverőkre van szükség ahhoz, hogy a szükséges RF-IF frekvenciakonverziókat végre lehessen hajtani. A mikrohullámú keverőknek számos fajtája van, manapság 50 GHz-es frekvencián akár 4 dB-es veszteséggel is megvalósítható a frekvenciakonverzió.

A dolgozatom részeként egy kiegyenlített keverő tervezésével foglalkoztam. A keverő áramkör passzív egységeit, azaz a mikrohullámú hibrideket és a szűrőket Microwave Office szoftverrel terveztem meg és szimuláltam. Legyártásra két keverő áramkör, valamint egy aluláteresztő- és egy sávszűrő került. A legyártatott áramkörök átvitelét, a keverő izolációját mérésekkel vizsgáltam, valamint egy RoF rendszeren keresztül a modulált jel átvitelének a keverő beiktatása által okozott minőségromlását tanulmányoztam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.