Mikrokomponens adagoló berendezés vezérlése PLC-vel

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mai modern világban az automatizálás elengedhetetlen feltétele a korszerű, gyors és megbízható gyártási folyamatoknak. Szakdolgozatom témája egy ilyen automatizálási feladat megvalósítása a mátészalkai Agromix Kft. takarmánykeverő üzemében. Eddig az üzemben kézi kiméréssel történt a gyártmányokhoz szükséges kis súlyú komponensek és hatóanyagok összemérése, azonban az alkalmazott módszer magában hordozta az összemérés és a kézi könyvelés miatti tévesztés lehetőségét, melynek következtében akár nagy értékű anyag is selejtté válhatott. Mindez azonban nem megengedhető egy hatékonyan működő üzem esetében.

A pályázat egyrészt a mikrokomponens összemérő rendszer telepítését, másrészt annak teljes gépészeti, villamos és automatizálási feladatának kivitelezését foglalta magában. Az említett automatizálás az üzemben már korábban telepített PLC szoftver bővítésével valósult meg. A megbízás kivitelezése számos új kommunikációs szabvány megismerését vonta maga után az üzemben használt perifériák sokasága miatt. A projekt a PLC-s vezérlésen kívül HMI felület kialakítását is magába foglalta, amely az összemérési folyamat megjelenítése mellett a legyártott termékek naplózását, valamint a 12 db mikrokomponens-tartályból álló tartálypark adatainak elérését is lehetővé teszi.

A fejlesztés eredményeképpen létrejött új mikrokomponens összemérő berendezés a termelési volument nagymértékben növelte, a pontatlanságok megszűntek, ezáltal biztosítva a takarmánykeverő üzem folyamatos és hatékony működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.