Mikrokontroller alapú CAN interfész tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

Diplomamunkám során megterveztem és létrehoztam egy működő eszközt, ami felhasználható különböző alkalmazásokhoz és bármilyen ISO 11898 szabványnak megfelelő CAN buszos rendszerek teszteléséhez. Megterveztem az áramkört, a nyomtatott huzalozású lemezt, felprogramoztam az eszközben található mikrokontrollert, létrehoztam egy PC-s alkalmazást, amivel vezérelhető az eszköz, és különböző teszteket is végeztem.

Az általam tervezett CAN interfész teljesen kompatibilis az ISO 11898 szabvánnyal és egyszerre akár két különböző CAN buszhoz is csatlakoztatható függetlenül a CAN buszok sebességétől. A helyes baud rate sebesség megtalálásához írtam egy automatikus kereső funkciót, ami emberi beavatkozás nélkül képes megtalálni a helyes sebességet és ez alapján beállítani a CAN interfész sebességét.

A PC-s alkalmazás segítségével, amit szintén a diplomamunkám során készítettem el, a CAN interfész használata intuitív és kényelmes. Megkönnyíti az eszköz kezelését és a funkciók beállítását, mint például az üzenettovábbítás, szűrés vagy maszkolás. Az alkalmazás segítségével egyszerűen küldhetünk üzenetet egy vagy több CAN buszra miközben szabadon beállíthatjuk az üzenet paramétereit. Továbbá nyomon követhetünk bármilyen CAN buszos kommunikációt, így bármilyen ismeretlen folyamat analizálható.

Számos tesztet végeztem különböző sebességeken, hogy leellenőrizzem az interfész és a megvalósított funkciók helyes működését. Később teszteltem minden funkciót abban az esetben is, ha két különböző CAN buszhoz egyszerre csatlakozik az eszköz. Végül egy

Man-in-the-Middle támadás során üzeneteket módosítottam két kommunikáló részegység között úgy, hogy azok a módosított kommunikációt nem észlelték.

A SEARCH-LAB Biztonsági Értékelő Elemző és Kutatólaboratórium Kft. az általam tervezett CAN interfész segítségével különböző CAN buszos rendszereket fog tesztelni. Az eszköz lehetővé teszi, hogy biztonsági kockázatokat fedezzenek fel a CAN kommunikációban és ezek elhárítására megoldást találjanak. Remélem, az általam létrehozott eszköz minden igényüket ki fogja elégíteni a tesztek során és elősegíti majd a további fejlesztéseket és kutatást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.