Mikrokontroller alapú GUI eszköz IoT alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az Internet of Things koncepción alapuló eszközök alkalmazásának egyik célja az, hogy az életünket kényelmesebbé tegyék. Ez könnyebben elérhető egy GUI felülettel, amely persze már most is elérhető nagyobb felbontású okos eszközökön futó WEB böngészőkön, de elképzelhetőek olyan esetek, ahol ezt a megoldást nem érdemes használni. Vannak olyan alkalmazások, amelyek nem igényelnek drága és feleslegesen bonyolult hardvert, amelyek még sok energiát is fogyasztanak. Tipikus példa erre egy falra szerelt termosztát, amely valószínűleg jó pár évig ellátja funkcióját, stabilan működik adott feltételek mellett.

A célom egy olyan GUI-val rendelkező, Internetre kötött eszköz szoftverének megvalósítása volt, mely alkalmas információk megjelenítésére és a felhasználó számára egy dedikált beviteli interfészt is megvalósít. A szoftveres implementáció mellett a feladat része volt szükség esetén a hardver kibővítése. Ezt figyelembe véve illesztettem egy mozgásérzékelő szenzort az LCD kijelző vezérlése céljából. Ennek eredményeként csökkenthető az eszköz fogyasztása és hőmérséklete, mert ha nincs előtte mozgás, akkor a kijelző kikapcsol.

A diplomamunka során áttekintettem a beágyazott rendszerekben használható GUI lehetőségeket, megismerkedtem az eszközre történő fejlesztéssel, kiválasztottam a feladathoz illeszkedő alkalmazási rétegbeli kommunikációs protokollt és döntöttem a többi tervezési kérdésben is. A GUI eszköz működtető programját a FreeRTOS nevű beágyazott operációs rendszer felett valósítottam meg. A GUI definiálása egy szerveren tárolt konfigurációs fájlban történik meg, amelyet az eszköz a boot folyamat során tölt le és értelmez. Az így létrehozott GUI tesztelésére egy termosztát alkalmazást és egy képernyő állapot naplózását biztosító funkciót implementáltam.

A diplomamunka végén áttekintettem az elért eredményeket és összegeztem a GUI eszköz lehetséges továbbfejlesztési lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.