Mikrokontroller alapú biztonságtechnikai rendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomamunkám során egy olyan mikrokontroller alapú biztonságtechnikai rendszer tervezése volt a feladatom, amelynek képesnek kell lennie az otthon vagyon- és életvédelmi funkcióinak megfelelő ellátására.

Napjainkban a kis fogyasztású és az internetes csatlakozást támogató eszközöknek, illetve a modern szenzoroknak köszönhetően a klasszikus riasztórendszereket felváltották a komplexebb biztonságtechnikai rendszerek, amelyek számtalan funkcióval ruházhatóak fel és valós időben távoli felügyeletet és vezérelhetőséget biztosítanak a felhasználók számára.

Feladatom első része a szükséges hardverek megtervezése volt. A rendszer centralizált, tehát rendelkezik egy központi modullal, amelyben a rendszer helyszíni élesítése történik, illetve annak státusza kerül kijelzésre. Emellett rendelkezik továbbá a hozzá csatlakoztatható alegységekkel, amelyek vezeték nélküli kommunikációval a hozzájuk csatlakoztatott szenzorok adatait küldik el a központi egységnek feldolgozásra.

A hardvertervezés és forrasztás után a következő feladat a rendszer élesztése volt, tehát az arról való megbizonyosodás, hogy a rendszer minden része megfelelően működik. Miután ezt leteszteltem, a kész rendszert működtető szoftver megírása volt a következő lépés. A feladat során az eszközök kommunikációját, a külső adatok feldolgozását - beleértve a felhasználó által működtetett részeket - és a riasztási funkcionalitást is saját magam által írt szoftverekkel végeztem.

A diplomatervezés alatt egy komplex hardver- és szoftverfejlesztési folyamat során bővíthettem az ezen szakirányú ismereteimet és megfelelő nehézségű kihívások által növelhetem a mérnöki tapasztalataimat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.