Mikrokontroller alapú fémdetektor tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A fémek detektálása egy olyan jellegzetesen méréstechnikai feladat, amely során a szakmában felmerülő problémák jelentős részével szembetaláljuk magunkat. Jelen szakdolgozat végigvezeti az olvasót a rendszerrel szemben állított követelmények meghatározásától az elkészült terméken végzett mérésekig.

A dolgozatban egy mikrokontroller alapú fémdetektor tervezésével és megvalósításával foglalkoztam. A rendszer célja egy olyan kísérleti eszköz megvalósítása, amely kis számítási kapacitású, olcsó mikrokontrollerre alapozva egy komplex mérőrendszert valósít meg. A dolgozatban foglalkozom a tervezés kapcsán felmerülő méréstechnikai, jelfeldolgozási és áramköri problémákkal. Az egyik megoldandó feladat az, hogy az alkalmazott szenzor (keresőtekercs) kimenő jelének megváltozása még kiterjedt fémtárgy jelenlétében is 1% nagyságrendű, így a kimenet feldolgozása során figyelni

kellett a megfelelő jelkondicionálásra.

A legyártott eszközön megvalósított szoftver alkalmassá tette azt nagyobb fémtárgyak detektálására és a fémek típusáról közvetett információ szerzésére. A félév elején kitűzött cél, miszerint egy hordozható és olcsó eszköz kerüljön megtervezésre és megvalósításra, maradéktalanul teljesült. A berendezés fémdetektálási funkcióját pusztán a szoftver fejlesztésével is hatékonyabbá lehet tenni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.