Mikrokontroller alapú mérőrendszer tervezése fényforrások elektródáinak vizsgálatához

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom során a feladatom egy mikrokontroller alapú mérőrendszer kifejlesztése volt, mellyel fényforrások elektródáinak tulajdonságait lehet tesztelni és a mérési adatok kiértékelésével következtetéseket levonni az elektródák "jóságára" vonatkozóan. Ez egy igen komplex feladat, ugyanis a rendszernek nemcsak mérnie kell több paramétert, hanem szabályozási feladatot is el kell látnia, hogy modellezni tudjon egy valós gyártási folyamatot. Emiatt a rendszer működésének gyorsnak és pontosnak kell lennie.

A mérőműszer egy már meglévő rendszerben több komponenst is helyettesít. A műszer egyrészt egy finoman szabályozható és programozható laboratóriumi tápegység, ami rendelkezik áram- és feszültségkorláttal (e funkciójával egy Agilent E3649A DC Power Supply tápegység helyét veszi át a rendszerben). Ezen kívül méri a katódon átfolyó áramot, a rajta eső feszültséget és a belőle kilépő, ún. emissziós áramot, ezzel a jelenlegi konfigurációban három multimétert vált fel. Képes továbbá négyvezetékes ellenállásmérésre is, ezzel egy Keithley 2400 Series SourceMeter sorozatú mérőműszert helyettesít. Ezen tulajdonságaiból adódóan látható, hogy a rendszer mérésadatgyűjtőként (DAQ) is működik. A rendszer mindemellett teljes galvanikus leválasztást biztosít. Rendelkezik továbbá számos digitális és analóg ki/bemenettel, melyek segítségével lehetőség van a mérő konfiguráció más elemeit vezérelni (pl. argon gáz áramoltatása a vákuumtérbe, ami egy szelep nyitásával történik) vagy a funkciók további bővítésére, ezzel is biztosítva a gyártási folyamat szimulálását és a pontosabb mérések végzését.

Mivel a szakdolgozatom az önálló labor témám folytatása, a mérőrendszer kapcsolási rajza teljesen, míg a NYÁK terve részben készen volt. Ebben a félévben ebből adódóan feladataim a következők voltak: a NYÁK terv véglegesítése (ez gyakorlatilag a huzalozást jelenti), ennek alapján a panel legyártása, az alkatrészek beültetése, működésük ellenőrzése, majd pedig egy olyan vezérlő program megírása, amivel egyszerűen vezérelhető a rendszer (ez egy grafikus felület használatát feltételezi).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.