Mikrokontroller alapú szimulátor autóelektronikai vizsgálórendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Juhász László
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Napjaink gépjárműveiben egyre több elektronikus alkatrész található. Ezek közül különösen fontos funkciókat látnak el a különböző biztonsági rendszerek, mint például az ABS (blokkolásgátló fékrendszer), az ASR (kipörgésgátló), ill. modernebb gépjárműveknél az ESP (elektronikus menetstabilizáló). Ezeknek a rendszereknek kulcsfontosságú alkotóelemei a kerékfordulatszámot mérő szenzorok (jeladók), amelyek a kerékagyak vagy a differenciálművek közelében találhatók, és a kerék kerületi sebességének megállapítására szolgálnak. A legújabb gépjárművekben az érzékelők által előállított jel az ESP-vezérlőre kerül. A jeladóban található érzékelő általában mágneses elvű (Hall-szenzor vagy magnetorezisztív). A szenzor egy speciális mágnesezett gyűrű, az ún. pólusgyűrű forgását érzékeli. Ebből többek között meghatározza az egyes kerekek fordulatszámát és a jármű menetsebességét.

Az Audi Hungaria Motor Kft. minőségbiztosítási részlegének elektromos és elektronikus alkatrészekkel foglalkozó laboratóriumában ("E-Labor") található két elektronikai tesztrendszer: egyik az A3, a másik pedig a TT nevű modellhez. Ezekbe a berendezésekbe beépítették az adott gépjármű minden egyes elektronikus alkatrészét, komplett működő rendszerként, lehetővé téve a valós működés laboratóriumi körülmények közötti szimulálását és a reklamált alkatrészek hibáinak reprodukálását. A tesztrendszerek közül az A3 modellhez a kerekek forgó állapotának szimulálása céljából megépítettek egy villanymotoros szerkezetet, amely a kerékfordulatszám-jeladók valós működési körülményeit előidézi. Így szimulálható a tesztpad elektronikája számára a kerék forgása. A szimulált menetsebesség a villanymotor fordulatszámának növelésével ill. csökkentésével állítható.

A TT változathoz felmerült az igény egy olyan szimulátorra, melynek funkciója azon jelek előállítása, amelyek a kerékfordulatszám-jeladókból jutnak az ESP vezérlőbe. Szakdolgozatom során egy ilyen szimulátor-készüléket terveztem meg és készítettem el. A szimulátor a kerékfordulatszám-jeladókat helyettesíti és az E-Labor elektronikai tesztberendezésével használható. Az eszköz alapja egy mikrokontrolleres fejlesztőpanel, célja pedig a kerékforgás szimulálása a TT vizsgálópadon. A fejlesztés során méréseket állítottam össze a szenzorok jelalakjainak meghatározására. Ezután megterveztem az áramkört, programot írtam a mikrokontrollerre és végül összekapcsoltam az elkészült szimulátort a vizsgálórendszerrel.

Ennek a szakdolgozatnak célja a releváns szakirodalom összefoglalása, a laboratórium vizsgálórendszerének bemutatása, valamint a szimulátor tervezésének és kivitelezésének ismertetése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.