Mikrokontroller alapú szimulátor tervezése gőzturbina irányítórendszer nyílt és zárt szabályozó köreihez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

Jelen dokumentum egy diplomaterv dolgozat, amely egy turbina irányítórendszerhez kapcsolható programozható eszköz tervezési, megvalósítási és tesztelési lépéseit részletezi. Fontos kiemelni, hogy a dolgozat témáját képző eszköz az implementált programtól függően több feladatra is alkalmas lehet, azonban a jelenlegi gyakorlati szempontok miatt az implementált program a turbina vezérlőszekrény tesztelésére lett megalkotva.

A bevezető fejezetben az olvasó egy rövid, de átfogó képet kap napjaink turbina project kivitelezési lépéseiről, különös figyelmet fordítva a vezérlőszekrény tesztelésének nehézségeire.

Az első fejezetben kerülnek részletezésre a megvalósítandó eszköz működésének alapelvei. A microcontroller-alapú rendszer kiterjesztését megvalósító SPI kommunikációs protokoll itt kerül ismertetésre a rendszer működésében betöltött szerepével együtt. Ezt követően a digitális jelátvitelt követő analóg áramkörök kerülnek részletezésre, amelyek a microcontroller jelszintjéről a jeleket az irányítórendszer jelszintjére alakítják és ugyanezt a másik irányban is. A megvalósított és tesztelt megoldások között szerepelnek a leggyakrabban előforduló irányítástechnikai jelek: digitális bemenet, digitális kimenet, analóg 4-20 mA bemenet, analóg 4-20 mA kimenet és az RTD bemenet szimulációjára is adódott egy megvalósítási javaslat.

A második fejezet az eszköz végleges, rendszer szintű működését ismerteti. Elemenként részletezésre kerül a moduláris rendszer felépítése. Az idő hiányában az előző fejezetben említett jeltípusok közül csak 3 került megvalósításra, ezek: digitális bemenet, digitális kimenet és analóg 4-20 mA bemenet. A dolgozat ezek után kitér a megvalósított modulok felépítésére és azon beágyazott programrészekre, amik alkalmassá teszik a modulokat több jelcsatorna kezelésére. Ezután az eszköz központi elemén futó beágyazott program kerül részletezése, továbbá ismertetésre kerül, hogy milyen soros porton adható és fogadható üzenetekkel lehet az eszközt elérni bármilyen alkalmazás segítségével.

A harmadik fejezetben a turbina vezérlő szekrény tervezéséhez megvalósított PC szoftver kerül rövid ismertetésre, amely az előbb említett soros üzenetekkel kommunikál az eszközzel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.