Mikrokontroller vezérelt teljesítményelektronika tervezése és kivitelezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A napjainkban használt modern tápegységek az utóbbi évek során nagyon nagy fejlődésen mentek át. Ezek a részegységek alapvető fontosságú elemei minden egyes elektronikai eszköz működéséhez, így azok közvetlen behatással vannak az őket felhasználó elemekre. A szakdolgozatom során a tápegységek egy szűkebb halmazára összpontosítok, mégpedig a laboratóriumi körülmények közt széles körben használt úgynevezett labortápegységekre. Ennek felépítése lényegesen összetettebb, mint egy átlagos tápegységnek, mivel sokkal több elvárást is kell kielégítenie. Ezekben a tápegységekben levő technológia több helyen megegyezik a többi átlagos eszközben levővel, ezért az egyik megismerése, közvetlenül alkalmazható ismeret a másikra.

A dolgozatom során egy 1981-ben gyártott labortápegység teljes újratervezését és újjáépítését végeztem lépésről lépésre. Mindeközben bemutatom az eredeti terv működését, fejlesztési lehetőségeit. Az azóta sokat fejlődött modern technológia segítségével pedig igyekszem minél többet javítani rajta, így növelve a hatásfokát, és kimeneti teljesítményét. Mindezt úgy, hogy egy kulcs alkatrészén nem változtatok, ugyanaz marad, mindösszesen csak jobban kihasználom azt fejlettebb elektronikák segítségével. A folyamatban felhasználtam az egyetemen szerzett, valamint modern tápegységek tanulmányozásából, javításából szerzett ismereteimet, tapasztalataimat.

A munka végeztével egy meglehetősen jól használható készüléket kaptam, ami a piacon található alapkategóriás eszközöktől lényegesen jobb paraméterekkel rendelkezik. Az eredeti tápegység kimeneti teljesítményéhez képest a modern technológia vívmányainak felhasználásával az újjáépített tápegység majdnem háromszor akkora kimeneti teljesítményt ér el. Ez az elért eredmény nagyon jól szemlélteti azt, hogy ténylegesen mekkora fejlődésen esett át az évek során az elektronika tudománya.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.