Mikrokontrolleres adatfeldolgozó egység tervezése felügyeleti rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kádár István
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

Mikrokontrolleres adatfeldolgozó egység tervezése felügyeleti rendszerhez

Készítette: Erdei Miklós

Villamos Energetika Tanszék

Konzulens: Dr. Kádár István,

Tervezésvezető: Dr. Kisvölcsey Jenő, Szabó István

Beadás éve: 2010.

A diplomamunkámban egy mikrokontrolleres adatfeldolgozó egység tervezését, megvalósítását, üzembe helyezését és a gyakorlati tapasztalatokat szeretném bemutatni. Azáltal, hogy olyan rendszerről van szó, amelynek egyedi igényeknek kell megfelelnie, nem meglepő, hogy mind a hardver mind a szoftver tervezés kérdéseivel foglalkoznom kellett.

A hardver és szoftver tervezés általában nem lineáris folyamat, az eredményekhez nem lépésről lépésre jutunk el. Sokszor kerül a tervező zsákutcákba, amelyek a végeredményt közvetlenül nem befolyásolják, azonban a munkafolyamat szerves részei. A teljes tervezési folyamat minden lépést ezért nem részletezem, hiszen túlságosan szerteágazó és hosszú lenne a diplomamunka. A főbb lépéseket mutatom be, a leglényegesebb eredményeket emelem ki, nem mindig időrendi sorrendben, hanem ahogyan az egyes munkafázisok egymásra épültek.

A feladat az alábbi jól elkülöníthető részegységekből épül fel:

Az első fejezetben a bevezetés mellett a készülék pontos feladatának leírása, a többszöri iteráció eredményeképpen megszületett részletes blokkvázlat, és az általam végzett piaci körkép kapott helyet.

A második fejezetben a készülék hardverének kapcsolási és nyomtatott áramköri szintű tervezésével foglalkoztam. Az alkalmazott alkatrészek kiválasztási lépéseinek bemutatása után, a működéshez szükséges áramköri megvalósítást is ismertettem. Tárgyaltam még a megvalósítás néhány fontos mozzanatát, valamint a végleges fizikai kialakítás leírását.

A harmadik fejezetben a szoftverfejlesztés fontosabb részleteit emeltem ki. Részletezem a processzor által a mérésekhez felhasznált algoritmusokat, amelyek segítségével a mérni kívánt jellemzőket ki tudtuk számítani.

A negyedik fejezetben a megvalósított készülék által szolgáltatott eredményeket ellenőriztem, majd ezek alapján összevetettem a kitűzött célokkal. Az eredmények ismeretében megfogalmazhatjuk a szoftver és a hardver továbbfejlesztésének lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.