Mikrokontrolleres adatgyjtő tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom egy mikrokontrolleres adatgyűjtő eszköz tervezéséről szól, áttekintve az adatgyűjtő rendszerekkel, vezeték nélküli szenzorhálózatokkal szembeni elvárásokat, az ISM sáv frekvenciáinak engedély nélküli használatáról szükséges tudnivalókat.

Ismertetem rendszer felépítését, a feladat megoldásához választott alkatrészeket, az áramkörök megvalósítását, a firmware részfeladatait, a fejlesztés, élesztés és tesztelés megvalósult és tervezett lépéseit, valamint a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Az első fejezetben a feladatkiírás és az áttekintett elméleti témakörök, az adatgyűjtők és a vezeték nélküli szenzorhálózatok viszonyával foglalkozom.

A második fejezet a vezeték nélküli szenzorhálózatok elméletével, valamint a piacon jelenlévő megoldásokkal foglalkozik.

A harmadik fejezetben összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat az engedély nélkül használható ISM sávok használatának szabályozásáról.

A negyedik fejezet ismerteti a teljes rendszer felépítését, vagyis a terepen elhelyezett távoli, és a felhasználó által kezelt központi egységgel szembeni elvárásokat.

Az ötödik fejezet a választott alkatrészeket mutatja be, a hatodik fejezet pedig a firmware tervezésének ehhez kapcsolódó lépéseit mutatja be. A rendszer Atmel AVR mikroprocesszorokat tartalmaz, amikhez a perifériák nagy része SPI buszon csatlakozik, részletesen kitérek a kevésbé triviálisan kezelhető perifériákra. A kommunikációs protokoll megvalósítása, valamint ellenőrző összeggel történő biztosítása még hátralévő feladat. Megvizsgáltam az elemfeszültség figyeléséhez kapcsolódó szoftveres feladatokat is.

A hetedik fejezet az élesztésről és tesztelésről szól, az utolsó fejezetben pedig összefoglalom a leírtakat és rámutatok a fejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.