Mikrokontrolleres intelligens óra tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A technika fejlődésével egyre több elektronikai eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy a mindennapi életünket kényelmesebbé tegye; legyenek ezek távirányítók, kommunikációs eszközök, háztartási gépek vagy digitális órák. Jelen dolgozat tárgya utóbbiak egy továbbfejlesztett változata, a mikrokontrolleres intelligens óra, amely képes a pontos idő beállítására az azt tartalmazó rádiójel fogadása után, rendelkezik olyan kijelzővel, amely nemcsak az idő és a dátum, hanem tetszőleges szöveges üzenetek megjelenítésére is alkalmas, valamint vezérelhető számítógépről is, és egy ébresztés megadásakor egyszerűen beállítható, hogy az adott riasztás milyen rendszerességgel (évente, vagy a hét bizonyos napjain) történjen még meg.

A szakdolgozatban bemutatjuk a rendszer megtervezésének lépéseit az alkatrészek kiválasztásától kezdve a kapcsolási rajz összeállításán keresztül a működést megvalósító szoftver kifejlesztéséig és a számítógépes kezelőprogram elkészítéséig.

Az első fejezetben összefoglaljuk a rendszerrel szemben támasztott követelményeket, ezután bemutatjuk a felhasznált alkatrészeket és azok kiválasztási szempontjait, valamint részletezzük a kapcsolási rajzokat. A harmadik fejezetben a mikrokontrollereken futó szoftver leírása következik, majd a számítógépes kezelőprogramot mutatjuk be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.