Mikrokontrolleres riasztó berendezés tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat feladata egy PIC mikrokontroller alapú épület riasztórendszer tervezése.

A szükséges mérnöki követelmények meghatározása érdekében a dolgozat egy részletes termékismertetővel kezdődik, bemutatva a piacon elérhető HAS, AM500, ABUS, FAZ 3000 és OASIS riasztó berendezéseket.

Ezen rendszerek tulajdonságaira (is) alapozva vázoljuk fel a tervezendő riasztórendszer

műszaki paramétereit és a felhasználói felületét.

Az áramköri elemekből megtervezett mikrokontrolleres riasztórendszer hierarchikus felépítésű: központi (kezelő) egység, távoli érzékelő egység és távirányító modulokból áll. A három egység egymással rádiófrekvenciás adatátvitellel kommunikál, illetve a központi egység képes egy távoli személyi számítógépes kapcsolat működtetésére is, USB porton keresztül.

A felhasznált integrált áramkörök esetében a fő tervezési elv az alacsony fogyasztás és a minimális helyigény. A riasztórendszer a feladatait PIC18F mikrokontroller család (megfelelő) áramköreivel, az RFM12(B) ISM frekvenciasávban használható rádiófrekvenciás FSK adó-vevő modullal, valamint az FT232BL UART-USB átalakító felhasználásával látja el. Ezeket az áramköröket, illetve alkalmazásukat a dolgozat részletesen ismerteti.

A tervezési folyamat kiemelten foglakozik az egyes modulok tápellátásának kialakításával is, azért, hogy a megtervezendő rendszer teljesíteni tudja az elemes tápellátás (minimális tápigény) követelményeit. A feszültség stabilizátor áramkörök részletes ismertetése ugyancsak megtalálható a dolgozatban.

Kiemelt hangsúlyt helyezünk a rádiófrekvenciás kommunikációban felhasznált különböző antenna típusok alkalmazására is.

Külön fejezet foglalkozik a tervezett egységek gyakorlati élesztési feladataival. Az ehhez kapcsolódó mérési eredmények is megtalálhatóak a dolgozatban.

A dolgozat a megtervezett riasztórendszer szoftverrendszerének leírásával zárul. Az idő és eseményvezérelt feladatok ütemezése a megszakításos round robin architektúra felhasználásával valósul meg.

Mindegyik egység hardver kapcsolási rajza, a tervezés során felhasznált főbb alkotóelemek adatlapjai és a riasztórendszer működtetését végző program forráskódja megtalálható a dolgozathoz melléklet CD lemezen. A CD lemez könyvtárszerkezete megegyezik a dolgozat tartalomjegyzékének felépítésével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.