Mikrokontrolleres riasztó berendezés tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Feladatom egy mikrokontroller alapú riasztóberendezés elkészítése volt, ami egy központi és egy érzékelővel ellátott távoli egységből épül fel, melyek egymással rádiófrekvencián képesek kommunikációt folytatni. A központi egységnek tartalmaznia kellett a felhasználói interfészt, továbbá alkalmasnak kellett lennie PC-vel való kapcsolatra. Ehhez egy kliensalkalmazás fejlesztése is a feladat részét képezte.

Szakdolgozatom keretében felvázoltam a biztonsági és vagyonvédelmi rendszerek kialakulásának történetét, az elektronikai védelmi eszközök fajtáit, illetve a kereskedelmi forgalomban megtalálható riasztórendszerek kínálatát.

A megvalósítás során ismertettem a megoldáshoz szükséges alkatrészek kiválasztásának szempontjait, a kapcsolási rajz megtervezését, majd abból egy nyomtatott áramkör elkészítését. Bemutattam az ATMEGA32 mikrokontroller alapú rendszer megvalósítását és összeszerelését. Ezt követően a firmware programozásának lépéseit tárgyaltam, az egyes perifériák működtetéséhez szükséges függvényeket is beleértve.

Következő lépésként a kliensalkalmazás fejlesztését mutattam be. Végül leírtam a projekt végrehajtása során szerzett tapasztalataimat, valamint a rendszerben rejlő továbbfejlesztési lehetőségekről is említést tettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.