Mikrokontrolleres szén-dioxid és oxigén mérő

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Egyre szerteágazóbban használják a különböző gázok mérésére alkalmazott eszközöket. Ilyen terület például: az ipar, ahol a gyártástechnológia miatt van szerepe a gázok koncentrációjának. Meg lehet említeni a borászatot is, ahol az emberi biztonság érdekében van szükség ezekre a készülékekre. További példaként a légkondicionáló eszközöket lehet még felhozni, amikben pedig a vezérlést segítik a gázmérő eszközök.

A szakdolgozat olvasója egy mikrokontroller segítségével megvalósított szén-dioxid és oxigénmérő, megtervezésének és elkészítésének folyamatába nyerhet betekintést. A szerkezet és a felhasználó közötti kommunikáció egy érintőképernyő segítéségével valósul meg.

Munkám kezdetén át kellett gondolni, hogy milyen eszközök szükségesek a feladat megvalósításához. Az alkatrészek kiválasztását követően a kapcsolási rajz elkészítése volt a feladat és ehhez illeszkedően - az elkészítendő szerkezet tulajdonságait szem előtt tartva - a NYÁK (NYomtatott ÁramKör) terv elkészítése. A panel szíveként egy PIC32-es mikrokontroller szolgál, mely megvalósítja az oxigén és szén-dioxid szenzor méréseinek feldolgozását. A mikrokontrollerhez csatlakozik továbbá az érintőképernyő vezérlője is SPI (Serial Peripheral Interface) kommunikációt használva. Illetve az LCD (Liquid Crystal Display) kijelző vezérlését is a PIC32-es biztosítja.

A hardveres tervezést és összeszerelést követően, a szoftver megvalósítását is el kellet végeznem. Ez az alábbi területeket ölelte fel: tesztelés céljából az UART-on (Universal Asynchronous Receiver/Transmitter) történő kommunikáció, a szén-dioxid és oxigén mérése és végül az érintő kijelző felélesztése.

A feladat során tehát egy beágyazott rendszernek, a hardveres megtervezése és megépítése mellett, a szoftveres megvalósításában is tapasztalatot szerezhettem. A dolgozat tehát betekintést enged az olvasónak egy ilyen készülék elkészítésének egyes fázisaiba.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.