Mikrokontrolleres világító rendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

Feladatom során mikrokontrolleres világító rendszert valósítottam meg. Ehhez dolgozatom először bemutatja a mikrokontrollerek főbb tulajdonságait, és ezzel az általuk megvalósítható funkciókba is betekintést enged. Arduino látja el a master szerepet, és 8 bites AVR-ek a slave-ek szerepét.

A következőkben a köztük lévő soros kommunikáció megvalósítása volt a feladatom, ami során dolgozatom mélyebben megismerteti a rendelkezésre álló protokollokat, és feladatom szempontjait mérlegelve választ közülük. A daisy-chained SPI kommunikációt találva a legalkalmasabbnak, a kommunikáció adottá vált a mikrokontrolleres egységek között.

Elsődleges célom volt a LED-es világítás fényerejének szabályozása, valamint az erre szolgáló felhasználóbarát kezelői felület létrehozása. Előbbire a Slave-ként viselkedő AVR mikrokontrollerek PWM kimenete, utóbbira pedig az Arduinora való fejlesztést támogató LabVIEW biztosított megoldást.

A programozást és az áramkörök tervezését követően legyártattam a prototípus áramköröket, és teszteltem azok funkcióit. Munkám során a LED-ek irányítására próbáltam egyéni szabályozást létrehozni, az amúgy is rendelkezésre álló AVR mikrokontroller segítségével. A jövőben további fejlesztési irány a szabályozás hangolása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.