Mikroszkóp háttérvilágító tervezése és kivitelezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hurtony Tamás József
Elektronikai Technológia Tanszék

Az elektronikus áramkörök hibaanalízise során használt optikai mikroszkópok megvilágítása rugalmas és összetett rendszert alkot. Ezek különböző feladatokhoz való beállítása változatos kihívások elé állítja az operátort. A sztereomikroszkópok hagyományos körvilágítóinak jó kiegészítői a háttérvilágító egységek. Ezekkel a megfigyelt tárgy kontrasztját, a háttér telítettségét lehet szabályozni, így a rögzített képen újabb részleteket felfedni.

A fenti helyzet megoldására, felmért felhasználói igényekre válaszolva fejlesztettem ki egy állítható fényerejű és színhőmérsékletű LED-es háttérvilágító prototípusát. Ennek során megterveztem és elkészítettem egy hideg és meleg fehér LED-eket egyenletes eloszlással tartalmazó asztalkát, ennek meghajtó- és vezérlő áramkörét, valamint a vezérléshez szükséges szoftvert.

A prototípus felületi megvilágításának homogenitásának mérése során biztató eredményeket kaptam, melyek további fejlesztési ötleteket adtak. Ezek alapján látszik, hogy jó úton járok, de a napi használatra alkalmas berendezés eléréséhez még fejlesztés szükséges.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.