Mikrovezérlő alapú hajós szélműszer programozása

OData támogatás
Konzulens:
Lois László Dr.
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A vitorlázás az egyik legrégebbi utazási forma. Mindig is keresettek voltak az olyan eszközök, melyek segítségével nagyobb sebesség volt elérhető. Szükséges pl. ahhoz, hogy a felfedezők először érjenek el egy ismeretlen területet vagy ahhoz, hogy az ellenség vonalai mögül minél gyorsabban lehessen elmenekülni. Manapság a vitorlázás Olimpia sportág és nagyszerű időtöltés vagy sport. A szél minél hatásosabb kihasználása nem csak a sportnál, de a túrázásnál is fontos. Ezen segítenek a szélműszerek.

A digitális műszereket főként nagy, drága tengeri hajókhoz készítik, azonban kisebb hajókra – főként a tavi vitorlásokra – nincs elérhető megoldás a vitorlázók számára.

Mivel a szerző is gyakran vitorlázik a Balatonon, a dolgozat fő célja egy olyan szélműszer szoftver architektúrájának előállítása, mely szélműszer teljesíti a tavi vitorlázók igényeit.

Minden korábbi prototípus bemutatásra kerül. A rendszer lelke mindig egy AVR alapú mikrokontroller. A fejlesztések végére a végső verzió minden követelménynek megfelelt. A rendszerek feladatai, szerkezete és működése részletes bemutatásra kerülnek.

A használati útmutató segítséget ad a program működésének megértéséhez.

A végső következtetésből kiderül, hogy bár néhány alkatrész ára igen magas, a követelményeknek megfelel a rendszer.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.