Mini robotautó saját pozíció meghatározással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benesóczky Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Dolgozatom fő témája egy olyan robotautó készítése, amely egy Androidos okoseszközről vezérelhető és saját pozíciómeghatározással rendelkezik. Emellett röviden bemutatom a beltéri pozíciómeghatározásra alkalmazott távolságmérési és pozíciószámítási technikákat.

Kutatásom időszerűségét az önműködő járművekre irányuló nagy és tovább növekvő igény adja. A következő évekre, évtizedekre a közlekedés és áruszállítás gyökeres átalakulását jelzik előre, a hagyományos járművek szerepét egyre inkább önműködő járművek veszik át.

A kutatás a következő lépésekben történt. Először kiválasztottam a legmegfelelőbb pozíciómeghatározási technikát, a szenzorok pontosságának elemzése alapján becslést tettem a pozíciómeghatározás várható pontosságára. Ezt követően elkészítettem az autó és a kiegészítő egységek hardverét, illetve az autón és az okostelefonon futó szoftvert. Végül az autó működtetése során szerzett tapasztalatokat összevetettem az előzetes becslésekkel.

Kutatásom eredményeként megállapítható, hogy a kiválasztott ultrahangos pozíciómeghatározási technika alkalmas viszonylag kis területen belüli pozícionálásra. Mindazonáltal a létrehozott rendszer továbbfejlesztésének számos iránya van, melyek elsősorban a még pontosabb és megbízhatóbb lokalizációra irányulnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.