Mininet kibővítése hálózatmonitorozó és -menedzsment funkciókkal

OData támogatás
Konzulens:
Németh Felicián Bálint
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az informatikai világ gyorsütemű fejlődésével a hálózatoknak is lépést kell tartania. A hálózatok fejlődése a kutatáson és tesztelésen alapul. Újfajta hálózat kialakítása gyorsítható, ha kialakítás lépései a gyártóktól és konfigurációktól függetlenek. Ilyen gyártótól és konfigurációtól független hálózatok létrehozására alkalmas az OpenFlow protokoll és az OpenFlow alapokon működő Mininet virtualizációs keretrendszer. Az OpenFlow segítségével akár egy személyi számítógépen is emulálható sok csomópontból álló hálózat. Az így emulált hálózatoknak a felépítését és viselkedését a programozó határozza meg. Emiatt különböző hálózati elrendezések és hálózati viselkedési fajták könnyen tesztelhetőek.

A hálózatok üzemeltetéséhez és annak aktuális állapotának megismeréséhez szükséges a hálózati eszközök monitorozása. Ilyen üzemeltetési feladatokat látnak el a monitorozó és menedzselő alkalmazások. Az OpenFlow protokollal együttműködő monitorozó és menedzselő alkalmazások, amelyek egyben biztosítják a megfigyelést és irányítást, megkötésekkel rendelkeznek. Ezen megkötések lehetnek méretbeliek, funkcióval kapcsolatosak vagy az általuk használt hálózati eszközökkel kapcsolatosak. Az ilyen eszközök használata bizonyos helyzetekben sok komplikációval jár.

Ebben a szakdolgozatban a Mininet virtualizációs eszköz egyik példa alkalmazását egészítem ki monitorozó és menedzsment elemekkel. A Mininet alkalmazás - a pehelysúlyú virtualizációja miatt - egy személyi számítógépen képes több száz csomópontból álló hálózat megalkotására, működtetésére, megfigyelésére és menedzselésére. Nem kötődik fizikailag kialakított hálózathoz.

A dolgozatomban az OpenFlow Protokoll és két, már létező menedzselő alkalmazás bemutatása után, megtervezem a Mininet MiniEdit alkalmazásának kibővítését. A kibővítés során a bemutatott minta alkalmazások mintaként szolgáltak. A bővítéssel az alkalmazásban a megjeleníthetőek a port statisztikák, folyamtábla adatok, terheltségi adatok. A felhasználó szabályozhatja a kontroller típusát, és a linkek állapotát, elmentheti a hálózatot. Ezen funkció kialakítása során felmerült döntéseket és megfontolásokat tartalmazza a dolgozatom, majd egy minta példán keresztül bemutatom az alkalmazás használatát. Célom egy olyan Mininetes hálózat menedzselő és monitorozó alkalmazás tervezése és implementálása, amelynek használata egyszerű, és így ennek segítségével egy OpenFlow hálózat működésébe nyerhetünk betekintést és irányíthatjuk működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.