Minőségbiztosítási tecnikák SDN alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szoftver definiált hálózati koncepció (SDN) lehetőséget nyújt az infokommunikációs hálózatok magas szintű, hardver-független menedzselérésre. Ez a szoftveres vezérlés rugalmasabbá teszi a hálózat működtetését, mivel akár folyam szinten kezelhető a hálózaton átmenő adatforgalom, aminek köszönhetően eleget tehetünk az egyre szigorúbb minőségbiztosítási követelményeknek.

A diplomamunkám célja a valós SDN hálózatokban megvalósítható minőségbiztosítási funkciók bemutatása. Elkészítettem egy OpenFlow - képes eszközökből összeállított mintahálózat rendszertervét, majd a tanszék által biztosított eszközökkel megvalósított mintahálózaton tesztelések segítségével bemutattam a megfelelő minőségbiztosítási funkciók működését. Megvizsgáltam az OpenFlow protokoll által nyújtott lehetőségeket és ezt összevetettem azzal, amit a valós OpenFlow-képes eszközeink lehetővé tesznek. Teszteltem a tanszék által biztosított OpenFlow-képes switch különböző QoS konfigurációjának hatását a mintahálózat forgalmára.

Az elkészült mintahálózat a későbbiekben is alkalmas lehet esetleges újabb minőségbiztosítási funkciók vagy más OpenFlow-képes eszközök tesztelésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.