Mit, kivel, mikor? – Microservice alapú programszervező alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Gincsai Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink egyik legfelkapottabb és leggyorsabban terjedő architektúrája webalkalmazások fejlesztésére a microservice architektúra. Legnagyobb előnye az egyes komponensek elszeparált, könnyű horizontális skálázhatósága. Ez hasznos lehet összetettebb rendszereknél, illetve megkönnyíti a modern platform szolgáltatásokon való alkalmazás-futtatást.

A webalkalmazások felhasználói felületét ma már sokan single page application-ként készítik el a jobb felhasználói élmény érdekében. Erre léteznek alkalmas Javascript alapú keretrendszerek. A webes kliens mellett hasznos egy mobil alkalmazás is, mely ki tudja használni a mobil készülékek adta lehetőségeket.

A szolgáltatásorientált architektúrák sokszor használnak httpt a szolgáltatásokat összekötő csatornaként. A http kérések hitelesítésére és aláírására létezik egy Escher nevű specifikáció, melynek több nyelven létezik már implementációja.

Dolgozatomban bemutatom a microservice architektúrát, annak előnyeit, hátrányait, illetve a tipikus problémákra lehetséges megoldásokat. Az architektúra még jobb bemutatására egy példa alkalmazást fejlesztettem. A felhasználói felület egy single page application-ként készült el, mely a könnyebben használható felület mellett lehetőséget adott arra is, hogy egy mobil alkalmazásba beágyazva egy natív alkalmazáshoz hasonlóan lehessen futtatni.

A szolgáltatások közti kommunikáció biztonságossá tételére elkészítettem az Escher osztálykönyvtár C# nyelvű implementációját, melyet a példa alkalmazásban fel is használtam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.