Mitsubishi MELFA RV-3SDB robot munkahely kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomadolgozat célja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén kialakított oktatásra használt robot munkahely továbbfejlesztése olyan módon, hogy a képzésben részt vevő hallgatók az ipari robot alkalmazások hardver illetve szoftver elemeivel részletesen megismerkedjenek.

A diplomaterv első fejezete áttekintést ad az ipari robotok ágazatonkénti illetve földrajzi felhasználásáról, illetve a fejlődési tendenciákról. Az adatok elemzése alapján megállapítható, hogy a következő évtizedek növekvő robot felhasználást prognosztizálnak, különös tekintettel az autóipar, az elektronikai ipar és a vegyipar területén.

A munkaállomás megtervezése során a már meglévő Mitsubishi MELFA RV-3SDB robothoz egy komplex elrendezés lett kialakítva, amely a következő egységekből áll: paletták, csúszda, szállítószalag, szerelőállomás. A robot cellával a FESTO oktatási célra gyártott munkahenger készlete szerelhető össze. Kapcsolat lett létrehozva a tanszéken ugyancsak megtalálható Nokia PUMA 560 robottal az együttműködés érdekében.

A munkahelyet működtető szoftver lehetővé teszi a munkafolyamatok különböző logikai felépítését, a hozzájuk kapcsolódó szoftver modulok felhasználásával.

A kialakított munkaállomás a mesterképzésben résztvevő villamosmérnök hallgatók számára lehetővé teszi az ipari robotkörnyezet megismerését, programozását, önálló feladatok elvégzését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.