Mitsubishi robotok adatainak távoli elérése és kezelése mobil felületről

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A gyártásautomatizálásban használt ipari szerelőrobotok napjainkban egyre jobban elterjednek ugyanis széles körben felhasználhatók a minden igényt kielégítő típusválasztéknak és az emberi munkához viszonyított gazdaságosságuknak köszönhetően. Egy gyártócella telepítésekor vagy rendes üzemvitel közben is szükség lehet információk gyors kinyerésére, aktuális programsorok, státuszinformációk, hibalista és paraméterek gyors elérésére, rögzítésére vagy akár küldésére. A diplomamunkám során a Mitsubishi MELFA típusú robotokhoz készítettem monitorozó alkalmazást mobil eszközökre.

A feladatot a témát adó Axicont kft.-vel együttműködve készítettem el, az ismertetett alkalmazással az általuk vázolt igényekre nyújtok megoldást. Fejlesztésem a Google Android platformjára készült, mely jelenleg a legnagyobb számban használt mobil operációs rendszer a világon és Magyarországon is. Az alkalmazásban a hálózati kommunikáció Telnet kapcsolaton alapul, az RT ToolBox2 robotszoftver által használt protokoll felhasználásával. Az implementációban a legfontosabb monitorozásra használható funkciók megvalósításra kerültek.

A dolgozat elején bemutatom a Mitsubishi MELFA robotcsalád jellemzőit, elemeit, majd áttekintést adok a robottal történő kommunikációs lehetőségekről, kiemelve a külső vezérlési módszereket. Ezután bemutatom az Android platform feladat szempontjából fontos képességeit ismertetve az eltérő megoldások előnyeit és hátrányait is. Ezt követően a specifikáció megtervezését vázolom, kitérve a tervezés során felmerülő kérdésekre és döntésekre, ezután ismertetem az alkalmazás megvalósításának részleteit. Végül egy felhasználói leírás következik, segítséget nyújtva mind a felhasználóknak, mind pedig a témát folytatni szándékozó fejlesztőnek is. A dolgozatot teszteléssel, összegzéssel és a továbbfejlesztési lehetőségek számbavételével zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.