Mobil adatgyűjtő egység fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Varga Lajos
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb jelentősége van az autonóm működésű illetve távvezérelhető adatgyűjtő és felderítő célú mobil járműveknek. Mobil egységet előszeretettel használnak katonai és tűzszerészeti célokra, de az elmúlt években a Marsra is több adatgyűjtő szondát juttattak el. A mobil adatgyűjtő egység legnagyobb előnye, hogy használata esetén nem szükséges embert küldeni a feltérképezni kívánt területre.

Feladatom a mobil adatgyűjtő egység helyváltoztatását és a kamera mozgatását lehetővé tevő motorok vezérlő elektronikájának megtervezése és megépítése, valamint a hozzátartozó beágyazott szoftver kifejlesztése. A mobil adatgyűjtő egység vezeték nélküli (WIFI, illetve az irányítás hatótávolságának növelése érdekében 433 MHz-es ISM sávú rádió) kapcsolaton keresztül távvezérelhető, képes élő kameraképet és egyéb mérési adatokat (hőmérséklet, helyadatok, telemetria adatok) eljuttatni a vezérlő személyzet számára, miközben könnyű terepen halad.

A dolgozatban részletesen bemutatom a hardver tervezésének és megépítésének lépéseit, a mikrokontroller illetve a WIFI kapcsolat kialakításáért és az élő kamerakép közvetítéséért felelős Raspberry Pi modul beágyazott szoftvereit, továbbá ismertetem a hordozható eszközön (laptop) futó Matlab kliensprogramot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.