Mobil alkalmazás fejlesztése sportemények és mérkőzések követésére

OData támogatás
Konzulens:
Cserkúti Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat két olyan alkalmazás elkészítéséről szól, melyek egymást kiegészítve teszik lehetővé a felhasználó számára sport témakörben a legfrissebb hírek, tabellák és mérkőzések böngészésének lehetőségét.

A dolgozat keretében elkészített ASP.NET MVC Webalkalmazás felelős a különböző tartalmak automatikus letöltéséért, tárolásáért és publikálásáért egy Web API szolgáltatás keretében. Ezen felül egy menedzsment felületet is kínál a tárolt adatok megtekintéséhez, szerkesztéséhez és törléséhez. A dolgozatban bemutatásra kerül, hogy egy adatokat publikáló szolgáltatást milyen módon lehet elérni, a szolgáltatott adatokat letölteni és feldolgozni. Az olvasó megismerkedhet egy egyszerű, de változatos és jól használható eszközzel, ami valós-idejű kommunikációt tesz lehetővé különböző platformok között.

A dolgozat másik része egy Windows Phone alkalmazás, amely a webalkalmazás által szolgáltatott adatokat kezeli és jeleníti meg. Az adatok lokális tárolása révén lehetőséget teremt a letöltött hírek, tabellák és mérkőzések internetkapcsolat nélküli megtekintésére is. Bemutatásra kerül az adattároláshoz használt több platformot is támogató adatbázis kezelő rendszer, illetve a tároláshoz kapcsolódóan az adatok karbantartásának technikája. Megismerkedhetünk a mobilos alkalmazásoknál napjainkban előszeretettel használt MVVM tervezési mintával is.

Az eddigieken felül megismerkedhetünk egy alkalmazások felhasználói felületének tervezéséhez használható alkalmazással is, mely remek segítséget adhat előzetes tervek elkészítéséhez.

A dolgozat közben és végén is leírom a megszerzett tapasztalataimat, melyek jó tanulsággal szolgálhatnak hasonló témakörökben elkészített alkalmazások számára is. Számos remek irodalmat és weboldalt is az olvasó figyelmébe ajánlok, melyek az ismertetett technológiák felé irányuló érdeklődés esetén érdekes olvasmányokat jelenthetnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.