Mobil alkalmazás kameraképen található több QR-kód felismerésére

OData támogatás
Konzulens:
Engedy István Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság a mobiltelefonok (főként az okostelefonok) mindennapi részét képzik életünknek. Gyakran előfordul, hogy a készülékre valamilyen – kézzel csak körülményesen bevihető – adatsorozatot szeretnénk bejuttatni, mint például egy weboldal címét, vagy egy megvásárolni tervezett termék azonosítókódját. Ehhez bevett szokás a weboldalon megjelenített, vagy termékre nyomtatott QR kódok használata, mely a mobiltelefon kamerájának segítségével a másodperc töredéke alatt felismerhető.

A legtöbb QR kód felismerő alkalmazás, nyílt forráskódú függvénykönyvtárat használ a detektálás és felismerés képfeldolgozási és kódolási feladatának elvégzésére. Ezen függvénykönyvtárak azzal a feltételezéssel élnek, hogy a kameraképen csak egy felismerhető kód található, így nem támogatják egy képen található több kód felismerését. Elképzelhető azonban olyan alkalmazása is a QR kódoknak, melyben szükség van erre a funkcionalitásra.

Szakdolgozatomban egy olyan Android alapú alkalmazást készítettem el, ami a fentebb leírt feltételeknek megfelelően, egyszerre több QR kód beolvasására is képes. A megvalósítás során a ZXing függvénykönyvtárat egészítettem ki úgy, hogy több kód egyidejű beolvasását lehetővé tegye.

A feladatot némileg nehezíti, hogy mindezt egy erőforrásokkal csak szűkösebben ellátott mobiltelefon készüléken kell elvégezni, melyen fokozottan ügyelni kell az algoritmus számítási komplexitására a korlátozott számítási kapacitás és a gyorsan merülő akkumulátor miatt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.