Mobil alkalmazások adatrétegének automatikus generálása Android platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Összefoglaló

A 21. század informatikai fejlődésének kétség kívül egyik legújabb és leggyorsabban fejlődő ága a mobil informatika, mely az okostelefonok, tabletek megjelenésével az utóbbi 5 évben óriási teret hódított magának. A megjelenő mobilplatformok rohamosan fejlődnek, ezzel újabb és újabb lehetőségeket nyújtva programozásukhoz és a rajtuk futtatható software-ek fejlesztéséhez.

Manapság az újonnan megjelenő mobilkészülékek a bennük lévő fejlett hardware (több magos processzorok, nagy felbontású kijelzők) miatt már inkább hordozható kis számítógépekhez hasonlítanak. Így e készülékek már nem csak az átlagos felhasználók számára nyújtanak érdekes újdonságokat, hanem nagyvállalatok fejlett rendszerének szerves részét is képezhetik, mint mobil kliens. Ezért egyre több fejlett és komplex üzleti alkalmazás jelenik meg a különböző mobil platformokra. Kétség kívül mára a mobilpiac egyik legmeghatározóbb képviselője az Android [1] platform lett, ami nagy teret hódított magának mobilpiacon az okostelefonok megjelenése óta.

Szakdolgozatom célkitűzése az volt, hogy egy a mai fejlett mobil informatika elvárásait segítő fejlesztőeszközt hozzak létre, mely egy Xtext-ben [7] megalkotott szakterület-specifikus nyelv (DSL [4]) létrehozásával támogatja a fejlett üzleti logikával és komplex adatstruktúrával rendelkező mobil software-ek adatrétegének a modellezését. Mely a megalkotott modellből képes automatikus kód generálására Android platformra, ezzel elősegítve az alkalmazás adatrétegének gyors elkészítését, időt megspórolva a fejlesztésben. Szakdolgozatomhoz irodalomkutatást végeztem a mobil platformokra már létező modellező eszközökről és technológiákról. Ezeket kielemeztem és levontam a szükséges következtetéseket, melyek segítettek a fejlesztőeszközöm megalkotásában.

Az elkészített fejlesztőeszköz integráltan működik az Eclipse IDE-vel [8] és annak Android-os fejlesztésekhez kiegészített Android Developer Tools (ADT [9]) eszközével. A fejlesztőeszköz az adatréteg modellezésén és az Android-ra való automatikus kódgeneráláson túl támogatja a generált kód elkülönített, kézzel írt kóddal való kiegészítését. Továbbá pedig fel van készítve a további platformokra való kódgenerálás elkészítésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.